RUŽA

RUŽA

Rosa (Rosaceae)

Taj najljepši predstavnik svoje porodice. Povijest uzgoja cvijeta usko je povezana s razvojem kulture čovječanstva.

Postoji oko 200 vrsta ruža,no u Nizozemskoj se može nabrojati oko 2000 različitih sorti. Zimzelene sorte kao i one koje odbacuju lišće,rasprostranjene su danas diljem cijele sjeverne polutke. U našim klimatskim uvjetima ruže odbacuju zimi lišće.

Bilo koja ruža dugih stapki, kakve se danas kupuju u cvjećarnama dolazi iz stakleničkog uzgoja. U Kini ruža zauzima posebno vrlo cijenjeno mjesto. Kineski car je u svojoj biblioteci imao oko 600 knjiga posvećenoj kraljici cvijeća. A vrt je bio pozamašan. Iz tog carskog vrta ruže su bile osnova za dobivanje ružina ulja. I Rimljani su cijenili ružu, te su spravljali žele i med, kandirane ružine latice, te vino i čak puding od ruža.

Čuvanje i njega ruža

Ružine cvjetne stapke nožem odrežite dužim kosim rezom. Zbog djelovanja vodene pare na listove omotajte ih velikim papirnatim ubrusom. Zatim u posudu s kipućom vodom uronite ukoso cvjetne stapke i držite ih oko 30-tak sekundi. Odmah ih potom potopite u hladnu vodu do pola stapki. Nakon sata u hladnoj prostoriji složite aranžman, da pritom ne zaboravite sredstvo za osvježenje. Ovakav postupak će vrlo povoljno djelovati na aranžman da dulje traje. Održati će se dulje, voda u vazi neće imati neugodan miris pa se neće stvarati produkt raspadanja.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: