KARANFIL

VRTNI KARANFIL

Dianthus caryophyllus (Caryophyllaceae)

Ovim imenom obuhvaćena je velika skupina vrtnih karanfila krupnih cvjetova, koje poznajemo pod nazivom “vrtni karanfil”, “plemeniti karanfil” i sl. Svi su do jednog kultivirani oblici.

Karanfil je najomiljenije rezano cvijeće za većinu ljubitelja cvijeća. Kako je to vrstama veoma boga rod (300 i više vrsta), teško je napraviti nekakvu sistematizaciju.

Mnogi rastu na određenim područjima kao samonikli. Tako je poznat livadni karanfil (Dianthus deltoides), koji svojim karminskocrvenim ili purpurnocrvenim cvjetovima rese livade i rubove šuma. Na vlažnim rubovima šuma može se naći ibrišim – karanfil (Dianthus superbus) ružičastih, ljubičastih i bijelih cvjetova, te vrlo ugodnog i izrazitog mirisa. Čest cvijet seoskih starinskih vrtova je bio dvogodišnji bradati karanfil ili trator (barbatus), koji se odlikuje vrlo bogatom i dugotrajnom cvatnjom, a cjenjen je i kao rezano cvijeće. Zahvaljujući njihovoj ljepoti i opojnom mirisu, karanfil je omiljen cvijet tisućama godina.

Velikocvjetni karanfili kakve poznajemo danas, rezultat su intenzivnog rada uzgajivač u početku ovog stoljeća. Tada je otkriven praoblik ove vrste. U Francuskoj su postignuti prvi uspjesi u oplemenjivanju. Jednom američkom vrtlaru uspio je uzgoj što je bio pravi pogodak. U međuvremenu su otkriveni i drugi oblici tog karanfila. Posebno mjesto zauzima velikocvjetni, razgranati višecvjetni karanfil koji se pokazao posebno pogodan za cvjetne aranžmane, za ukrašavanje stolova a jednako djeluje lijepo i kao pojedinačni cvijet u uskoj vazi.

Začinski klinčić (karanfilić), Syzygium aromaticium, nema ništa zajedničko s cvijetom. Taj začin raste na stablu koje iz porodice mirta. Ime “klinčić”dobio je po mirisu sličan mirisu karanfila.

Njega i čuvanje

Karanfil se kao rezano cvjeće vrlo dobro drži. Prije stavljanja u u vodu kojoj ste dodali sredstvo za održavanje svježine, odstranite cvjetnim stapkama listove i koso ih odrežite.

Porijeklo imena

Dianthus – grč,: dios – božanski, anthos – cvijet

caryophyllus – grč,: caryon – zadebljanje, phyllon – list

barbatus – bradati, deltoides – deltoidan

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: