Kala

ETIOPSKI ZMIJANAC,SOBNA KALA,ZANTEDESHIJA

Zantedeschia aethiopica (Araceae)

Ova biljka dolazi iz afrike i poznato je 8 vrsta roda Zanteschia.Dugo poznata biljka, sobna kala raste u vlažnim, močvarnim područjima u pokrajinama Kapland i Natal, koja u ljetnom razdoblju potpuno presušuju.

Za nas je ova biljka, poznata pod nazivom sobna kala. U svojoj pradomovini raste samoniklo. Najčešće se uzgaja kao sobna biljka, lončanica. Jednako je lijepa i zanimljiva kao rezano cvijeće zbog osebujnih cvjetova sa dugim stapkama. Naraste u visinu do nekim 50 centimetara. Suprotno tome, cvjetne stapke biljke uzgajane za rezano cvijeće, mogu doseći visinu od 1,50 m. Kao kod svih pripadnika porodice kozlaca, cvjetići su skupljeni u žućkasti blistavi klip. Ljevkasti omotač oko klipa je bijeli ovršni list koji ima zadaću privući kukce radi oprašivanja. U stručnoj literaturi ovaj list se naziva “spatha”.

Za ljubitelje cvijeća zanimljiva činjenica je da postoje u ponudi i sorte sa ružičastim ili žutim ovršnim listom, s uspjehom se mogu uzgajati i na otvorenome.

Ime zantedeshija ova biljka ne nosi oduvijek. Ranije je bila svrstana pod naziv “kala”,a u narodnom govoru je nazvana zmijanac.Također i njemački naziv “zmijski korjen” ukazuje (prema predaji) na pokušaj liječenja ijeda zmije gomoljastim korijenom otrovne domaće, močvarne kale. Kasnije se naziv biljke mijenja, i to u čast talijanskom botaničaru i fizičaru Francescu Zantedeschiu, koji je živio od 1773 – 1846 godine. Biljka ima posebno značenje u čovjekovom životu, bilo da se radi o bolnim ili lijepim prigodama.

O čuvanju i njezi

Cvijetne stapke nanovo odrežite neposredno prije stavljanja u vazu. Voda koju ćete napunuiti vazu neka je sobne temperature. Svakodnevno promjenite vodu. Držite posudu na sobnoj temperaturi.

Zantedeschija – prema imenu Francesca Zantedescija, talijanskog znanstvenika (1773 – 1846).

Aethiopica – etiopski 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: