Gerber

GERBER

Gerbera-hybridii (Compositae)

Za ovaj raskošni cvijet, koji dolazi iz južne Afrike, ne postoji narodno ime. No ljubitelji cvijeća su pronašli razne nazive za nj.

Tipični predstavnici glavočika su maslačak, suncokret, neven, zvjezdan, a također i gerber. Njegova domovina su zlatonosna područja Transvaala u južnoj Africi. Ondje ju je sredinom 19. stoljeća prvi put otkrio i opisao jedan botaničar – amater. Isprva se moglo gerbere nabaviti kao veliku rijetkost u određenim godišnjim dobima. danas zahvaljujući uzgoju u staklenicima, može se kupiti u toku cijele godine. Cvijet gerbera je savršenstvo oblika i ljepote. Cvatovi sjede na mekoj zeljastoj stapci bez listova. Imaju privlačne boje. Prevladavju najčešće nježni, pastelni tonovi, poput šampanjca i marelice, ružičasta boja poput vina ili pak, zagasito crevena. Listovi su veliki i nalik listovima maslačka. Danas se mogu nabaviti i sorte gerbera prilagođene uzgoju na vrtnim gredicama. Njima je potrebno osigurati zaštićeno mjesto u vrtu, te zaštititi pokrivanjem granjem crnogorice.

O čuvanju i njezi

Cvjetne stapke nanovo odrežite ravnim rezom. Upotrijebite temperiranu vodu kojoj ste dodali sredstvo za održavanje rezanog cvijeća. Vodu mjenjajte 3 – 4 dana.

Gerbera – po njemačkom prirodoznanstveniku Traugottu Gerberu, koji je živio do 1743. 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: